Saturday, September 29, 2012

Project Masak Tempoyak Daun/Pucuk Ubi Kayu

Oooooohh... Lama betul tak masuk opis. Dah sebulan setengah kot rasanya :-)

Harini project masak lauk kegemaran tanpa pengawasan masterchep aka my grandma. Few weeks ago dah pergi berguru, belajar cara-cara nak buat. Biasalah, kalau orang lama masak takde sukatan, so takleh nak main mintak-mintak resepi jer, memang kena pergi tengok sendiri baru boleh tau.

I nii kalau sebut masak tempoyak, memang automatik dalam kepala akan terbayang masak tempoyak daun kayu nii ATAU masak lemak cili api ayam letak tempoyak.

Masa baru-baru kahwin dulu konfius gak, slalu jugak family belah hubby sebut masak tempoyak. Tapi bila tengok sendiri, aaahh rupanya lain dari yang diexpect. On hubby's side, masak tempoyak means masak tempoyak ikan patin, kuah cair bukan bersantan.

Anyway, buat lauk nii sebenarnya simple. But tang nak potong daun halus mulus tuu yang makan masa. Lepas tuu ada cara nak potong. Tak leh main potong suka-suka hati jer :-) Sakit jugak pergelangan tangan kalau buat sensorang. Tadi my dad and lyssa yang tolong (heheheh... lyssa tolong cara dia laaa...).

Siap dah masaknya. Tapi belum gi hantar rumah masterchep lagi nak bagi dia rasa. So tak tau lagi ok ke tak. Tapi kat tekak I and my mom nii ok jer... Sodappp!!



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


No comments: