Wednesday, August 8, 2012

Random Update

Can't believe we're in the final leg of Ramadhan... last 10 nights... cepat sangat rasanya Ramadhan nak pergi.

What's on your iftaar menu for today?

Every evening bila everything and everyone dah settle down, I immediately think of what to have for the next day's iftaar menu. Kalau takde plan, memang akan kelam kabut because I have to cook around Zayn's sleeping schedule.

Kalau baru nak masuk dapur time Zayn tengah peak ngantuk tuu, memang tergendala lah semuanya.

Yesterday we had nasi minyak, daging kurma and ayam goreng bersambal. I think my nasi minyak is getting better. Dah mintak tips dari pakar memasak aka my ex-jiran, baru tak rasa muak sangat. Kalau tak tuu rasa macam makan sikit jer dah muak. Tip is to keep it simple and don't over do on anything :-)

Oh and another tip, the next time you make nasi lemak, make loads of extra sambal tumis and keep it in the fridge. Use that instead of cili blend to goreng-goreng mee or meehoon or kuey teow or whatever. Lagi sedap rasanya, untuk tekak I nii laa...

Moving on, last night pegi bawak Zayn hospital for his 18 months jab. Adoiiii... ini budak manja... baru duduk untuk timbang berat dah cebik. Time doctor check-up dah meraung. Time kena cucuk??!! Heheheh... satu hospital dengar agaknya...

Masa bulan puasa nii shops, malls, hospitals etc etc bukak around 9pm sampai early morning 1am or 2am. Tuu semalam pukul 11malam baru decide nak bawak Zayn gi cucuk. Orang pun tak ramai, everything over in 20mins. Kalau tak tuu, nak jumpa doctor jer kena tunggu sejam.

So next jab is next year, 2 tahun. Besar dah si kecik nii rupanya, tapi belum cakap lagi. Tone conversations jer dengar but everything still dalam bahasa jerman ;-) Cuma sekali harituu dia cuba ikut when I said to him "I love you" and he balas something that clearly sounds  really similar :-) Both of us heard it.

So tak lama lagi lah kot. Cuma tuu lah, can't help but compare to his sister who rasanya dah already pot pet pot pet macam makcik at this age, and already singing songs by the time she was 2. Haippp!! Jangan compare!! :-)

Ok, last celoteh.... Wooohoooooo!!! Flight next week!!! Next week!!! Time to clean house, take out the suitcases and get ready to gantung periuk :-))


4 comments:

Puteri said...

Haip!! Hahaha!!

Jangan compare anak2 *reminder to myself too*

aizuraawang said...

Heheheh... Can't help it you know... Everyone is asking, "dah pandai cakap belum?"

Gigi dah penuh sampai ke belakang, cakap tak lagi...

Z dah cakap ke?

puteri said...

Of course belum..he's 13m baru.
But sebut AYAH very clear!! Tu je kot dia panda sebut.

aizuraawang said...

Lyssa was an early talker. Zayn is an early walker.

Ok lah ayah first clear word.

Zayn still nothing really clear...