Thursday, July 26, 2012

Ramadhan Kareem

When someone says Ramadhan Kareem (Ramadhan is generous) we can reply with Allahu Akram (Allah is more generous).

Anyway, first post in Ramadhan. Sibuk bebenar sampai tak sempat nak menulis... heheheh...

It's puasa during summer months here in KSA, meaning long hours and hot hot hot weather! Subuh is around 3.20am and buka 6.35pm more or less. So 15 hours of fasting in 50ish degC weather. Memang tak keluar rumah :-)

So far memang hari-hari dapur berasap dah nii. Desserts and kuih-muih jer tak dan nak membuat. Tapi jiran-jiran banyak kasi and ada jugak yang beli jer.

Beli apa kat sini? Ada jual-jual jugak ke?

Ada jual-jual, tapi taklah sampai gerai berderet-deret macam kita kat Malaysia :-)

Hari-hari beli the yummiest samosas ever! Memang sedap sesangat, kalau isi ayam tuu memang ayam sesajer bukan kentang yang terlebih. But kat sini jual by the kilo k... takde 3 singgit ;-)

And you know what the people in Malaysia take for granted yang kitorang-kitorang kat sini treat as liquid gold? AIR SIRAP!! Ohhhh.... takdenya minum air biru ke, air kuning ke apa... Air sirap ros malaysia tuu sangat heaven rasanya minum masa bukak puasa nii :-)

Oh oh oh... and ini project 2 minggu lepas baru siap nak makan. Disebabkan hubs suka sangat makan nii, buat jugaklah sendiri, tapi buat sikit jer. Banyak-banyak karang sakit plak :-)



What is it?

Telur jeruk/masin :-) Yum yum yum. Saja buat penambah selera bulan-bulan puasa nii.

Tapi pakai telur ayam jer, itu yang senang dapat. Ada jer jual telur itik kat sini tapi nak kena pergi kedai-kedai tertentu, so leceh, pakai jer lah telur ayam senang.

Anyway, dah tick off most of your Ramadhan checklist?

Let's make THIS Ramadhan a sweet and meaningful one :-)

Salam Ramadhan.


2 comments:

Puteri said...

Tak sabar jumpa awak balik Raya ni. Sudah packing kah?

aizuraawang said...

Wahoooo!!! +-20 more days!!!