Sunday, June 24, 2012

My Girl


Last Tuesday we took Lyssa for her placement test at a school nearby. There are several international schools here in Jubail. We're just opting for the nearest for now, takdelah dia kena bangun awal sangat or balik lambat sangat.

So anyway, for her age she should be placed in KG2, the second level of kindergarten. But since dia tak masuk since KG1, kena lah buat placement test tuu, so they can gauge whether or not she knows what all the kids in KG1 should know.

I have been working with her at home pun prior to all this placement test stuff. Cuma tuu lah, kadang-kadang on, kadang-kadang off. Tengok mood both of us. No set schedule. But she has shown a whole lot of improvement since just knowing how to only sing her ABCs :-)

Cuma biasalah kot, kids, bila takde mood tuu... tanyalah apa-apa pun, semua tak tau. Benda simple pun tak akan tau. Tapi bila dia ada mood, semua benda kacang putih jer.

Bila tau kena sit for placement test tuu, daddy pun dengan rajinnya download laa silibus for KG1. Huhuhuhu... banyak lagi jugaklah yang kena cover. So mommy mula lah mode 'drill sargeant'nya. Banyak jugaklah drama.

But come crunch time, she really made me proud.

She could do the test and she did it really well. I'm so proud of her. Rasa macam nak gi Toys r Us dan dan tuu jugak punyalah happy mommy nii.

So now tengah tunggu call tengok ada tempat tak untuk dia in that class. Students ramai, so kalau classes full dia tak leh nak bagi jugak masuk KG2... baru lah terpaksa check school yang jauh sikit rasanya.

Sebab tak kan nak biarkan jer dia kat KG1, macam a step back pulak.




2 comments:

ak yuyunz said...

yup.. kids bila takde mood tanya apa pun buat dek.. aduhh time tu memang pening..

aizuraawang said...

yup... lepas tuu buat muka blank macam tak pernah ajar langsung benda nii padahal dia baru jer buat benda sama kejap tadi... mmg pening!!