Monday, April 2, 2012

March 2012 Vacation

Memang dah lama berangan nak bawak Zayn gi Disneyland after he turns 1 because that's where we brought Lyssa, Disneyland Hong Kong when she was 1 year 3 months or so...

So mommy nii dengan niat nak adil dan saksama and no personal agenda whatsoever (hahahaha) memberi cadangan lah ke daddy untuk ke Disneyland, Paris (wooohoo!!).

Bukan senang nak mulakan vacation nii k. Sepuluh kali (daddy) fikir :-). Last2 kena cakap "Just buy the tickets!". And voila! We're on our way... Got a great deal for the whole journey pulak tuu, flight was Dammam-Dubai-London and then Paris-Dubai-KL and then KL-Dubai-Dammam. London-Paris was via train. Naik Eurostar direct to Disneyland. A whole lot of travelling for the kiddos, but both behaved extremely well thank goodness :-)

Kitorang travel by Emirates, which is superb! Great seats with leg-room, personal screens with loads of movies, shows, games to choose from and the kids got loads of toys. And we got to merasa the dua tingkat A380 from Dubai to London and Paris to Dubai, awesome!

Sampai-sampai London the first thing Lyssa said was "Mommy, tengok tuu pokok dia takde leaf!!"

Yup, the trees were still bare. A first for Lyssa.

We stayed at Berjaya Eden Park Hotel in Bayswater.





Pic yang first tuu the kiddos depan hotel. Yang second tuu kat lobby. But the lobby tak memberi gambaran bilik yang sebenar k ;-)

Biliknya memang ngam2 untuk tidor, nak letak luggage pun muat2 jer. The rooms are very compact. Kira oklah for the price that we paid. We used my SILs Berjaya timeshare and paid in RM cheap cheap. Kalau kena bayar in pound, terasa jugak kot...

And the lift? Well,kalau balik dari shopping, all four of us, plus stroller plus hasil rembatan, memang tak muat sekali naik... max people in the lift? 2 sahaja :-)

First Day
So anyway, sampai-sampai lepas check-in semua it was already noon-ish if I recall correctly... Memang takde program lain so we headed towards Oxford Street to check out the shops.





Nothing interesting that we haven't seen before. I mean sale ke apa yang betul-betul best. We actually didn't find out about Primark until our last day in London! And it was a weekend at that so the store was super full!! (Am I living under a rock?? How come I dunno about this super cheap but really nice place to shop?? However much I love owning designer items, I really love a bargain much much more! Bring me shopping in Bandung any day...)

Anyway, interesting story. We were leisurely strolling along the street checking out the shops and considering which one is worth actually going into. Key word here is 'leisurely'... tiba-tiba dengar orang bercakap dengan nada normalnya (not whispering or anything) in Malay "Ishhhhhh!! Lembabnya jalan!!"

My husband and I dua-dua macam terkedu kejap kot. Hahahahaha. I pandang hubs and hubs pandang I. Senyum jer laa.. And I'm sure the boot wearing chocolate haired girl in her really trendy trench coat and hipster jeans turned to look at the slow poke tudung wearing mommy who totally looks Malay without a doubt and her Malaysia Truly Asia but maybe passable as a Filipino hubby and realized that we were Malaysians too... Hahahaha... Ok whatever... Just funny when we're in another country...

Second Day
Ok so the plan was to go to Bicester Village awal pagi. Kononnya beli apa yang dituju, straight to the point, then lepas tuu petang boleh ke Madam Toussauds or explore Oxford Street again. "Designer stuff kan, memahal, takkan nak borong bebanyak kot", that was the theory laa. Haaaaa amik... Both of us (please don't deny it was BOTH OF US) lost our heads at Bicester Village. Sangat seronok tengok nombor kecik-kecik!! Main ambiiiiiiikkkkk jer!! £50... The number 50 is deceiving... Macam 50 ringgit jer kan... Tak sedar diri kena convert kali 5!! Last-last stay sampai ke malam... Skit lagi nak tutup kedai :-)

Honestly... Most of the stuff was for the kiddos ;-)

Haa, kat dalam Bicester Village ada park for the kids jugak. So bila muka Lyssa dah toya layan mak pak dia kluar masuk kedai, dapat jugak lah hiburkan hati dia with the slides and swings and all that stuff.

As for food, for the whole trip both of us dah pakat that there won't be any food/restaurant hunting. Makan apa yang ada jer sebab the final destination nak balik Malaysia pun... So the nearest halal food to our hotel that suited both our tastebuds was Subway, so hari-hari kitorang tapau sandwiches to eat for lunch. For the kids pulak hari-hari masak nasi himpit bawak bekal.













Third Day
So for the third day hubby has pre bought tickets for us on a hop-on hop-off tour bus. Tengok-tengok buildings dari dalam bus jer. Did I mention that both of us aren't really building people? Hahahaha... Ok laa, yang wajib2 tuu memang kena turun laa. Tengok Trafalgar Square, London Bridge etc...etc... all from the bus. Memang plan to actually get off at only important sites. So we got off at Tower Bridge to take pictures.





Turun jer from the warm bus... Terus menggigil bila got hit by the freezing cold weather. Lyssa yang pakai berlapis-lapis and jacket tebal alam tuu pun terus moody tanak jalan or turun stroller. Kesejukan. So kalau pictures of just me and Zayn, memang maknanya Lyssa memang berkeras tanak turun stroller.

Terpaksalah mommy ni dukung Zayn walau dia tido skali pun kalau tak berjaya pujuk Lyssa.

That day kitorang turun from the hop-on hop-off bus to take wajib pics at London Eye, Big Ben and Buckingham Palace. Pictures jer dulu for that day. Cos hubs already pre-bought tickets online for Madame Toussauds for that evening, together with tickets for London Eye and London Aquarium (Lyssa yang minat sangat laa nih) where we planned to go the next day.









Madame Toussauds was interesting. Lyssa memula tuu seronok bergambar dengan all the patung-patung semua even though she didn't know who was who. Mommy take pic dia pun nak jugak.

Cuma bila masuk satu area kitorang masuk yang tetiba gelap, and mata dia ternampak Arnold Schwarzenegger dressed in the black outfit from Terminator 2, terus dia stiff. Hahahaha, takut. Dia memang suka layan tengok Terminator 2 tuu. Haa, tetiba nampak depan mata terus terkedu tak senang duduk nak ajak keluar :-)

Tapi dekat dengan Arnold Schwarzenegger tuu ada Shrek and Tinkerbell laa pulak (why are they in the same place??), so hati riang ria nak bergambar dengan yang dua lagi tuu tapi her eyes keep eyeballing the Terminator.... hehehehehe...

Layan pics jer lah...














Fourth Day
On our last full day in London we got up and about early to go to the aquarium which is right next to London Eye. Hubs has pre-bought tickets online for both because Lyssa LOVES going to aquariums and well, it's the London Eye... dah memang sebelah, naik jerlah kan...

Aquarium dia ok ok jer... Rasanya Lyssa expected the tunnel ride yang jalan atas walkalator tuu (ok, i made that up, i don't know what it's actually called) yang macam kat Aquaria KLCC tuu... cos bila dah habis dia cakap something like "dah habis ke mommy? tapi mana yang jalan-jalan tuu?"

The highlight was the penguins!! Awwwwww...memang sangat CUTE!! They came to the glass bila dengar bunyi kunci kleting-kleting. First time tengok penguins dekat-dekat.

Lepas habis pusing aquarium nak ke London Eye, hujan lah pulak kejap. But the interesting part about rain in London, is that you don't really get wet. Hujan main-main gitu. But since we were with the kids and kesihatan kena jaga, we steered clear of the rain jugak.

After London Eye, it was off to Harrods to buy some souveniers. Jalan-jalan Londonpakai tube senang giler, just have to know where to stop. And masa terkial-kial tengok map tengah cari which line to take, ada jer orang tegur and tolong.

Harrods was a MAZE. Like an actual MAZE where you need a map and everything. Memula tuu konon nak cari sendiri the souvenier section, tanak tanya orang. Last-last bila dah turun naik tiga empat kali tak jumpa jugak, haaa... terpaksalah tanya *blush* kan ke senang!!













Kat Harrods memang cari souvenier jer. Takde benda lain. So bila dah dapat apa yang nak, terus ke Oxford Street balik sebab nak cari barang orang kirim kat Marks & Spencers. Awwwwwwww.... kalau lah ada banyak masa, I would totally go nuts at the supermarket kat M&S tuu... macam-macam benda menarik ada :-)

Haaa... lepas M&S nii laa baru tuju ke Primark sebab hubs cakap nak gi tengok... Dah itu yang takde kat Arab nii, yang lain2 like Zara, H&M, semua ada kat sini. Amik... Penuh macam apa jer. Masa nii pulak both kiddos tido... Sorang kat stroller sorang dukung. Tapi dalam dukung2 tuu boleh jugak borong sebakul-dua barang.... kah kah kah... Baju budak murah n comel, rasa macam nak borong semua, tapi cuma penuh sangat dengan manusia sampai malas jugak nak belek satu-satu... capai apa yang nampak jer.

Semua single digit jer harga... seronok giler memang rasa macam tak cukup masa. And lagipun the night before dah start packing bag so memang tau bag dah penuh, kalau tak, memang tiga empat bakul jugak lerr hehehehehe... dah harga semua single digit, harus tak borong lagii...

Primark was the last stop. Dah lewat sangat so memang TERPAKSA balik hotel. Then ntah kenapa pulak tetiba hubs cakap, "nak jalan tak? hotel depan tuu jer rasanya" or something to that effect laa. Lagipun memandangkan Cik Lyssa tengah tido nyenyak atas stroller and kalau naik tube memang kena kejut dia so boleh naik turun tangga semua, and confirm dia lembikkan badan suruh dukung sebab dia tengah ngantuk, and with all the beg plastik pemborongan, camanerlah nak dukung... so I said "as long as you're the one who dukung Zayn all the way, jom jalan!"

Amik... memang "depan tuu jer" sangat... 20 minute walk. Hahahaha... well, I was pushing the stroller, no biggie for me. Hubs kena dukung Zayn all the way... hehehehe.



Masa jalan balik nii laa baru terjumpa Malaysia Hall. Awwwww... real food. Bukak pulak tuu canteen. Heaven. Tak pandang kiri kanan dah ;-)



Ok. Finish laa kot part London nii. Next up Paris. Bila rajin. Took me a few days to finish this one post :-)


5 comments:

FAM said...

continue zura!!! i love reading travel log. jgn lupa hasil tangkapan rue cambon skali tawww. awwww ;)

Siti said...

oh syoknye dia g jalan2... i really want to go to London.. one day perhaps..tunggu budak2 ni besar sket so that mommy boleh shopping sakan..hehehe..meantime, kumpul duit la :)

Puteri said...

Yes! We want more! Paris and Redamg too!!

Kita pun bila travel tak peduli pasal makan sangat..rembat je apa ada. And bila dh jumpa satu tempat yg suka tu, makan situuu je la sampai balik. Malas nak cari lain.

And I agree pasal hujan kat London. Renyai2 halus je.

Sorry sangat pasal Primark! I thot u knew. Shud have told you to pegi sana terus masa and shop! Pegi pagi masa dia baru bukak..heaven sangat!

kaezrin said...

yeayyyyy

mmg refreshing....

i suke travelogue..

tulis lagi..

i baru sapu sawang blog i and update one entry today..hahahaha

primark is like dirt cheapppp masya allah......gilaaaa

aizuraawang said...

cheh... semangat sikit nih nak update paris entry lepas baca komen... kalau takde budak kenit merengek sajer-sajer jeles tgk mommy dia hadap computer mesti lagi pantas :-)

stay tuned!