Thursday, November 11, 2010

GTT and The Beach

Tadi first time buat Glucose Tolerance Test. Masa pregnant dengan Lyssa dulu my gynae cakap tak payah buat sebab both MY parents pun takde penyakit kencing manis and weight gain pun tak melampau kot.

Kat sini memang thorough sikit. Every month have to buat blood and urine test sumer. Every month kena cucuk check hemoglobin. "Seronoknya!!!"

Tapi nasib so far lab people kat hospital tuu memang pros laa. Tak pernah tak jumpa urat ke apa. Cucuk sampai lebam pun tak pernah. Sakit masa insert needle skit tuu jer.(Ingat masa amik darah kat Ampang Puteri dulu, ada lab tech laki tuu tak jumpa urat, lepas tuu plak, cucuk sakit giler sampai kesan lebam kat tangan.)

Anyway, tadi jumpa gynae dia cakap hemoglobin level makin turun. Dia suruh makan lebih skit. (Sigh... makan lebih macam mana lagi tak tau laa). Next checkup harus laa naik balik nih!!

Lepas tuu gi lab amik darah sekali, tangan belah kiri. I had to puasa since the night before. Then minum air glucose yang manis tak ingat rasa macam nak muntah tuu. Had to wait for 2 hours. Lepas tuu serah tangan belah kanan pulak untuk dicucuk. Again... "Seronoknya!!!!" :-p

Sementara nak tunggu 2 jam tuu, bawaklah cik kenit gi pantai jap.




5 comments:

Siti said...

salam,

just nk bg suggestion la kan tuk org yg HB rendah...boleh makan hati ayam tuk tingkatkan HB..or kalau u x lalu makan hati ayam, ada orang kata makan jambu batu...ape lagi ek, ada gak yg suggest makan laksa (hirup kuah tu sbb semua zat dalam kuah)..hehehe..

hope membantu la ek..

pu3natul said...

i remember IY time pun kita kena buat glucose test tu. rasa mcm minum air ribena pekat2 belum bancuh tu!

lyssa's so cute with the hair braid la!

aizuraawang said...

Thank for the tip Siti... hati ayam mmg tak makan, tapi harituu dah hirup kuah laksa ;-)

Pu3... mine was orange flavor. First time nih... ewwwwwww ok... sbb puasa kan b4 that and the first thing that goes down my throat is the pekat likat sweet stuff... lepas tuu kena cucuk 2kali... fun right??? hihihihih...

tuty said...

dari pengalaman, masa I ada gestational diebetes, minum manis tu selamba je. tastebud org kencing manis mmg tahan manis. so if you nak muntah, insyaAllah takde.

Rasulullah tak galakkan makan organ dalaman such as hati. So mesti ada sebab. Lagipun kan hati tempat penyingkiran toksin dalam badan. Doktor mmg suh mkn hati, tp tak membantu pun. Sayur, kacang, kurma and kismis!

aizuraawang said...

Tuty... gitu yer?? tapi i risau gak cos lately lately nii asyik syok makan benda manisssss jer... tapi risau, tapi still hentam gak makan/minum benda manis...caner tuh??hihihihih...