Saturday, October 16, 2010

First Day of 'School'

It's back to school season here and I decided to enrol in an arabic class with other Malaysians at the Ladies Dakwah Center here.

Today was the first day. Baru balik dari kelas ni haa.

My schooling aside, kita cakap pasal Cik Kenit tuu laa. Since I want to go to classes, I have to leave her with someone somewhere right. And kat center tuu ada tempat "parking" kiddos with babysitters and toys while the mommies go to classes. Seems easy enough. 2 hours a day twice a week.

But my little princess kan tak pernah ditinggal dengan strangers sejak dia lahir lagi. So I expected a hurdle. Tak boleh tido malam lah dibuatnya.

A few days before, testing hantar dia gi ngaji kat jiran rumah atas. She went up by herself with friends (my neighbour's daughter and her brother), alaa takat naik tangga setingkat jer and I was listening the whole way. Sampai jer rumah atas, tak sampai 2 minit, I dah dengar dia nangis sedih. Tak jadiiii ngajiiiii... lemah mommy nii dengar anak dia nangis sedih-sedih.

So al-kisahnya tadi, masa nak masuk the playroom at the Dakwah Center she was laughing and playing with her friend Nureen. Dia nampak slides terus meluru nak naik jer. So a friend of mine just said to me, biarkan jer... jom gi class.

So mak dia nii yang kena kuatkan semangat tinggalkan anak kejap sebab nak gi class. I think a few minutes before our arabic teacher masuk, I did hear her cry "mommy...mommy". Tapi keraskan hati jugak buat tak tau. It took a lot you know for me not to jump up and go get her right there and then. Hati nii risau jer, but since her friend was also there, senang hati lah jugak sikiiiit.

So lepas dua jam kelas habis, terus lompat dari tempat duduk nak tengok keadaan Cik Kenit tuu. (My class and the playroom tuu sama level across the hall ajer... dekat sangat!). Tinjau senyap-senyap dia tengah tengok tv dengan kawan dia. Air muka tenang jer. Melopong tengok tv.

Bila panggil, dia nampak kita, baru muka dia mula cebik sikit-sikit. Cembeng-cembeng sedih. Kesian lah haiii... tapi bila suruh bye-bye 'teacher' dia buat. Nangis tidak. Cebik jer tahan sedih.

'Teacher' bagitahu, Cik Lyssa nangis cari mommy. Sampailah muntah. Nangis beriya lah tuu maknanya. Sedih plak dengar.

Bila dah tenang, dah on the way balik, peluk-peluk cium-cium sikit... tanya dia, esok boleh datang lagi tak? Boleh gi 'school' dengan teacher lagi tak? Dia jawab "Boleh!"

Tanya lagi, "Lyssa nangis tak esok?". Dia jawab "Esok tak nangis."

Dia cerita jugaklah what happen. "Mula-mula Lyssa main. Lepas tuu Lyssa nangis. Lepas tuu Lyssa muntah." Bila tanya siapa lap muntah dia, dia jawablah, "Teacher lap. Lepas tuu Lyssa minum susu."

Tanya dia tengok cerita apa, dia jawab "Tom Jerry".

Kira ok lah kan? Mau jugak dia menjawab soalan kita and bercerita. Means she's ok and not traumatised by the whole episode... right?????!!!

Huhuhuhuhuhu... I'm trying not to feel guilty here for leaving her! Rasa bersalah pulak tinggalkan dia!


3 comments:

pu3natul said...

Don't feel guilty dear..it's part of her growing up process. and mommy too I suppose! haha!

It's good that she's willing to go again..before u know it, she'll say "Mommy takde school ke hari ni? Lyssa nak pegi school laa" or "Mommy pegi laa...bye Mommy!!"..haa masa tu nanti Mommy sedih ke happy? hahaha!!

FAM said...

bravo to both! betul ckp pu3. mula2 je, nt mesti lyssa blh adapt the new lifestyle. even nt nak masuk real school dah senang.

aizuraawang said...

Puteri & Fatin... Hahahaha... FAIL ok... tak pergi dah...