Monday, August 30, 2010

Preparing For Pot Luck Iftar

Tonight ada pot luck iftar at my house (ladies) and the house next door (men).

Well, actually the lot of us decided to host an iftar for the Malaysian 'bachelors' here (those who truly ARE bachelors and those who came here without their families). Asyik makan nasi khabsa jer, jemu plak they all.

Nak jugak jemput other families, but memandangkan tempat pun terhad, jemput yang mampu jer.

So the 5 ladies of the building (including ME!!!) will be cooking for about 60 people. Amikkkk... first time nih nak masak bebanyak... Slalu masak untuk 2 orang jer.

I'm praying that apa yang I masak semua will be edible and sedap. Ni tengah doa bebanyak lah nii. (Ingat baca bismillah and doa sebelum start masak...)

Everyone ada menu tersendiri consisting of chicken, beef, fish and veges. So semua boleh masak kat dapur memasing and take their own time sebab kalau masak sesama takut borak terlebih ;-)

So I decided to make:
~Ayam masak padang
~Daging dendeng
~Ikan goreng
~Sambal tempe, tahu & kentang (chup... nii boleh kira 'sayur' gak kan???)
~Murtabak instant
~Kalau sempat goreng ikan masin skit kot...

Semua kerja remeh seperti potong cili, blend bawang-bawangs dan masak inti murtabak dah pun disiapkan malam semalam.

Sebab takut karang kalau buat waktu siang masa encik suami kerja, tengah2 saya mengerjakan cili tuu lah Cik Lyssa mintak cuci bam-bam... pedas plak bam-bam comel tuu kang.

So today senang skit kerja.

Hopefully all will go as planned.

Wish me luck!