Monday, August 23, 2010

Hidup Berjiran

I've never really lived anywhere long enough to experience a bond with my neighbours (or the neighbours kids).

We moved around a lot when I was small so jiran rumah tetap pun sekadar hai-hai bai-bai with the parents and us.

Now that my mom's retired and is permanantly living in our home sweet home, barulah nampak hubungan jiran tuu more than just angkat-angkat tangan with them. (Masa my mom operate harituu ramai lah jugak neighbours yang datang menjenguk.)

And as for me, I currently live in a 5-unit enclosed apartment building with all malay neighbours. And for once in my life, I actually know and bond with my neighbours and their children.

For the first time ever, merasalah macammana hidup berjiran. Hantar-hantar lauk. Share-share kuih-muih yang first time buat. Pikir apa nak balas pinggan kosong tuu... and because tak boleh nak gi kedai beli jer... semua air tangan sendiri lah ;-)

Ada sekali tuu tetiba teringin makan buah melaka. Dah plan dah nak kuar malam tuu nak beli barang nak buat kuihnya. Tup tup anak jiran datang ketuk pintu hantar kuih yang diidamkan itu... best giler... seronok sangat.

Anak-anak jiran pun memang kenkadang datang main kat rumah dengan Lyssa. (Tapi I tak kasi Cik Lyssa pegi main rumah orang... hahahaha... kalau takde depan bijik mata nii sentiasa jer risau!)

Oh, and another thing that I suka. Hari tuu balik tengah malam groceries berlambak. Kebetulan ada jiran rumah atas kat parking lot dengan anak bujang dia tengah basuh kereta. Anak bujang dia tuu pun ringan tulang tolong encik suami angkat groceries naik atas... tak payah dua trip turun naik... saya yang emo nii macam terharu pulak.

This weekend pulak dengarnya nak buat pot luck berbuka... Tengah pikir nak masak apa laa nii...


2 comments:

Drama Mama said...

bestnya! my mom dulu tak rajin bercampur ngn jiran but now dah retired baru lah rajin skit. macma we skang nih dok kat apartment with minority malays...so kurang bersosial. huhuhu

http://twinkywinkystars.blogspot.com

aizuraawang said...

itu lah... kat sini first time rasa hidup berjiran ala-ala wisteria lane (but without all the drama) cuma rumah jenis bertingkat jer...