Sunday, May 16, 2010

Me? Cook?



That's today's menu. Masak Lemak Cili Api and Daging Kicap Black Pepper. Kalau dah keturunan orang negeri, memang favorite laaa masak lemak cili api nii.

(The day before datang sini, sempat habiskan seperiuk nasi kat rumah nenek. Dia masakkan masak lemak daging salai jer. Sedap menjilat jariii!)

Since being independant and having to prepare meals for my own family, banyak jugak benda yang dah masak. See, when I'm forced to do something new I just have to learn and do it right? Lama-lama pandai lah tuu... kan?

And I guess I do enjoy cooking.

Sometimes pakai rempah paket tuu, sometimes pakai yang insant brand maggi tuu jer, tak pakai rempah langsung masak cincai cincai pun sudah.

So far (from the top of my head) dah masak,

Daging asam pedas (rempah brand Fauziah)
Kurma Ayam (Adabi)
Kari Ayam (Adabi)
Sup Ayam (Adabi)
Sup Sayur
Nasi Ayam (pakai recipe LadyVerde... sedap ok!)
Nasi Lemak
Ayam Masak Pedas (recipe DramaMama... pun sedap!!)
Ikan Masak Kicap
Ikan Sambal
Ayam Goreng Berempah

Tak ingat dah.

Tapi rasa RAJIN masak datang especially kalau bawang-bawang and cili-cili sumer dah diblend awal-awal. Senang kerja... campak-campak jer.

Tapi nak memblend sumer-sumer tuu skali gus bebanyak kena siap sedialah, memang berbau satu badan and tangan perit kepedasan!

Hopefully makin lama makin tajam lah skill memasak saya nii and makin sedap lah masakan saya. Amin.


7 comments:

pu3natul said...

i feel you dear. this is me masa kat manchester. now dah balik kl..manja!

bila dah terpaksa semua pun natural je tau kan?

aizuraawang said...

itu laa... but its a good thing kan?? kalau tak... hmmm... sampai ke tua tak pandai2!!

Drama Mama said...

wahhh u ikut my recipe. terbangga kejap hahaha...easy kan? bila kita dah takdak choice, lama2 sure boleh ja masak kan kan. :-)

teringin nak buat masak lemak cilip api tapi sure jadi tak pedas. huhuhu. u ble share recipe tak? :-D

aizuraawang said...

bai... a ah! sila post up more recipes k... nanti bebila i post up the recipe for this one.

lailasani said...

sure akan pandai dan makin sedap punyee!!!
syokkk buleh masak hari2 utk family...

Shazreen said...

Since kawin, x penah masak yg gulai2 ni...asyik masak spaghetti or nasi goreng jer... bila Hadi sound, keep on bagi alasan, tunggu masuk rumah baru la, lepas dah masuk, tunggu abis pregnant la, lepas tu plak, tunggu start keja nnt plak...hehehe.
Anyway, mesti seronok dpt try masak mcm2...:)

aizuraawang said...

laila... thanks!!

yeen... hahahahaha... takpe... takpe... ini nak masuk tahun ke-empat we're married baru i start masak betul2 ;-)