Thursday, January 21, 2010

Air orang tua

Me n Lyssa usually lepak in MILs room every evening to watch tv.

8 @ 8.30pm on TV9 kan biasa ada citer merepek tuu. Dulu Cucu Betong... sekarang nii citer apa ntah lupa tajuk. Sambil2 layan Lyssa bermain layan gak lah skit-skit citer tuu.

Anyway, so tetiba masa tengok citer tuu, ada scene tunjuk tangan perempuan sihir tuu jadi berkedut ya amat.

Lyssa pun tanya lah "kenapa tangan dia mommy?"

I pun jawab "tangan dia jadi tua!!"

Lyssa tanya lagi "kenapa tangan dia jadi tua mommy?"

I jawab lagi "tuu laa... sebab dia minum air orang tua* banyak sangat... tuu tangan dia jadi tua!!"

Lyssa jawab balik "sikit jer boleh!"

I balas "sikit pun tak boleh! nanti tangan jadi tua!"

Lyssa jawab lagi "tangan pak chu tak tua pun. pak chu minum air orang tua. sikit jer boleh."

Hahahahaha... amik! Pecah perut ninda n mommy Lyssa gelak2!

Pandai dia buat comparison.

Tak terjawab I. Kebetulan pulak lepas tuu pak chu dia balik. Terus gi tengok tangan kawan tuu.

"Tangan pak chu tak tua mommy!"

Nii nak puji anak sendiri skit... sila jangan muntah. Kekadang tuu I sendiri tak percaya bila dengar dia petah berkata-kata and kagum bila dia faham segala yang kita cerita kat dia.

*air orang tua = air gas



8 comments:

.Dd LaLa. said...

budak-budak sekarang memang susah nak diduga akalnya kan. funny indeed!

MommyDania said...

best kan bila dh pandai ckp. kdg2 smpi mati akal nk jawab apa. hehehe. dania pgl air gas = air ubat.

aizuraawang said...

Dd... tuu laa... tak sangka betul dia leh put two and two together and come to a conclusion!

Fatin... mmg terdiam i! hahahha!!

aizuraawang said...

Dd... tuu laa... tak sangka betul dia leh put two and two together and come to a conclusion!

Fatin... mmg terdiam i! hahahha!!

Drama Mama said...

haha i know! sometimes it amazed me bila irfan cakap words that i dun remember teaching him at all. so i know exactly how u feel. kalau macam lyssa lagi la kan, dah pandai berfikir and say things according to logic. :-D

pu3natul said...

laa...air gas ke? kita dok jenuh pikir apa la air org tua? dah hujung2 baru nampak.

bijak betul lyssa...she can comprehend and see the logic. smart girl.

MN said...

hahaha..nak kelentong pun dah tak leh dah ni :D

aizuraawang said...

pu3... hahahaha... i started calling it that and she just followed ;-)

MN... mmg tak boleh!